Míg Orbán a fociba tolja ezerrel a közpénzt, a kórházak egyre durvábban eladósodnak

Míg Orbán a fociba tolja ezerrel a közpénzt, a kórházak egyre durvábban eladósodnak

Elkeserítőek a Magyar Államkincstár friss adatai. A hazai kórházak már több, mint 35 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak. 

Júniusban a magyar kórházak tartozása újabb 2,6 milliárddal nőtt, ezzel az első félév végére elérte a 35,2 milliárd forintot.

2020-ban az adósság havonta átlagosan 5,8 milliárd forinttal lett több. 

Tavaly ez még "csak" 4,4 milliárd forint volt. 

A 2019-ben elmaradt állami adósságcsökkentés miatt a kórházak az évet rögtön 67 milliárdnyi tartozással kezdték. Hiába fizette ki februárban az adósság egy részét a kormány, ismét növekedni a tartozásállomány. Pedig a felcsúti miniszterelnök év elején azt hangoztatta, idén a kórházak nem termelhetnek adósságot. Mindezt amellett, hogy a járványügyi vészhelyzet alatt a nem sürgősségi ellátást szüneteltették

Jelenleg a Honvédkórház van legsúlyosabban eladósodva - 2,6 milliárddal.

Az egy hónap alatt legtöbb adósságot felhalmozó intézmény díját a Debreceni Egyetem nyerte el, ahol júniusban 700 millióval emelkedett meg a tartozás, így túllépte a 2 milliárdos határt. A Pécsi Tudományegyetem tartozása is közel 2 milliárd, de a Szegedi Tudományegyetem is 1,6 milliárddal bronzérmes az adósok listáján.

napi.hu  kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Rásky László, Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy fogalmazott,

Ahhoz képest, hogy májusig jellemzően 4-8 milliárddal nőtt havonta az adósság, egészen alacsonynak tűnhet a júniusi 2,6 milliárd forintnyi növekedés, aminek főként az lehet az oka, hogy az ellátórendszer újraindulásától függetlenül a rendelések ha nem is álltak le, de jelentősen visszaestek. Erre pedig a szerződéskötési moratórium mellett az a magyarázat, hogy a márciusi beszerzésekre való hivatkozással lényegében nem engedik rendelni az intézményeket. Így viszont kérdés, hogy a várólisták ledolgozása közepette vajon nem futnak-e ki az eszközökből a kórházak.

Hiába utasított a drágalátos miniszterelnök úr, az adósságnövekedés nem állt le, így minden bizonnyal idén ugyanott fogják a kórházak végezni, mint 2019 végén.

Rásky László úgy véli, a kórházak adósságának elszabadulása  jól mutatja az egészségügy alapvető problémáit. Az Orvostechnikai Szövetség szerint az lenne a legjobb, ha vámpírkormány két részletben rendezné az adósságot, azaz most kifizetnének 30 milliárdot. 

Az OSZ főtitkára megjegyezte, ez nem jár különösebb költségvetési teherrel, különösen a 600 milliárdos eszközbeszerzéshez viszonyítva, a beszállítók és a kórházak számára is megnyugvást jelenthet.  nem kellene év végén a 60 milliárdról vitatkozni.

 

De, persze mindez csak álom. A gusztustalan vámpírkormány az egészségügy helyett inkább focira és látványberuházásokra költ.

Hiszen a magyar egészségügyre nincsen pénz. A magyar lakosok egészségügyi ellátására nincsen pénz. Na, de a haverok gazdagítására, luxusvillákra, yachtokra, vadászatra, stadionokra és Orbán-gazdánk mániájára, a focira van bőven. 

Jó lenne, ha Magyarországon nem csak a fideszes csicskák lennének kitömve, hanem jutna pénz az olyan apró-cseprő dolgokra, mint a kórházak költségei, vagy legalább az adósságok törlesztése. Túl nagy kérés? A hazai helyzetet látva, az Orbán-kormányt ismerve, valószínűleg, igen

via

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.12

Soros: Orbán és Kaczynski elfoglalták az államot, ők az EU belső ellenségei

Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban elfoglalták az államot, és mozgalmaik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - véli Soros György.

  • 2020.08.12

Az amerikai külügyminiszter nagy ívben elkerüli Magyarországot Orbán miatt

Közép-európai körutat tesz Mike Pompeo, az USA külügyminsztere. A kínai kommunista diktatúrával pajtizó Orbánnal inkább nem akar találkozni.