Gazdabarát kormány, mi? Orbán tartja vissza az agrártámogatásokat!

Gazdabarát kormány, mi? Orbán tartja vissza az agrártámogatásokat!

Gyors segítséget ígértek, de még sosem kellett ennyit várniuk. Pont a gazdákon akarnak nyerészkedni?

Orbán Viktor előszeretettel tetszeleg a vidék megmentőjének szerepében. A tények mást mutatnak, először a földet lopta ki a gazdák alól, most az agrártámogatásokat tartja vissza. Nagy kérdés, hogy miért?

A kormány dolga, hogy a magyar vidéknek és mezőgazdaságnak megfelelő forrásokat, technológiákat, figyelmet és jogi környezetet biztosítson, és akkor még nagyobb teljesítményre lesz képes az ágazat – nyilatkozta a felcsúti Viktor.

Ehhez képest a szakértő Kósa Ferenc szerint 2004 óta nem volt még ilyen rossz a mezőgazdasági támogatások folyósításának üteme.

Egy éve váratják a gazdákat!

Rengeteg gazdálkodó több mint egy éve nem jutott hozzá az igényelt agrártámogatásokhoz. Kósa közel 130 gazdálkodót segít Bács-Kiskun megyében. Egyesületi vezetőként 40 másik tanácsadó nagyjából 5000 gazdálkodójának helyzetére lát rá.

A probléma nem csak a megyében jelentkezik. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint a gazdák országszerte tapasztalják, hogy a megszokotthoz képest sokkal később jönnek a pénzek.

Kósa példát is mondott, a 2019-es év után járó zöldítési támogatást sokan még egyáltalán nem kapták meg, de a legalapvetőbb, földalapú támogatás is csúszott.

A közvetlen kifizetéseket június 30-ig kell folyósítani. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) utalt pénzeknél augusztus a határidő. Az eddigi évek során áprilisig megkapták a gazdák az összegeket – most viszont, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá, váratják őket.

Kifizették, de akkor hol van?

A MOSZ az Államkincstárt kérdezte a problémáról. Azt válaszolták, hogy 90%-ban kifizették már a támogatásokat, az EMVÁ-nál pedig még nem járt le a határidő.

Az Agrárminisztérium még ennél is nagyobbat mondott: 98,8%-ban utalták azokat az agrártámogatásokat, amelyeknek jún. 30-a volt a határideje. De akkor hol van?

Elmondásuk szerint azok maradtak ki, akiknél a támogatás megítélése „bonyolult”. Kósa adatbázisában azonban nincs vitás ügy, és azt sem jelezték, hogy valamilyen probléma lenne a kérelmekkel. Véleménye szerint más áll a háttérben.

A gazdákkal alaposan kiszúrtak ebben az évben: jött a koronavírus-járvány, a szélsőséges időjárás miatt egyszerre küzdöttek meg az aszállyal és a belvízzel. A kormány a veszélyhelyzet ideje alatt gyors folyósítást ígért – viszont az eddig áprilisig megérkező támogatások még sehol sincsenek. Legalábbis a gazdáknál biztos nem.

A gazdák pénzével zsonglőrködnek?

Azt tudni kell, hogy Brüsszelből érkező pénzek euróban jönnek, a gazdákat viszont forintban fizetik ki. A költségvetés jobban jár, ha akkor folyósítanak, amikor gyengül a forint az euróhoz képest. Ebben az estben az estleges árfolyamnyereséget teljes egészében zsebre vághatja. Ha ez valóban így történik, akkor gusztustalan spekulációról van szó. A vámpírkormány megbocsáthatatlan bűnt követ el, mert a gazdák pénzén nyerészkedik.

A Fidesz miután kirabolta a vidéket, még szárazra is szívja.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.22

Költségvetési csalás miatt börtönre ítéltek két fideszes agrárvezetőt

118 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség annak idején a Gőgös Zoltán (MSZP) által kirobbantott földalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások és visszaélések miatt, most többeket el is ítélt a bíróság.

  • 2020.09.22

ATV: szegény Orbán Viktor nem tud ott lenni a Szuperkupa-döntőn

A miniszterelnök csütörtökön és pénteken az Európai Tanács rendkívüli csúcsértekezletén vesz részt - közölte a televízióval a miniszterelnök táskahordója, a mindig tettrekész Havasi Bertalan.

  • 2020.09.22

Gábor György az Egyenes beszédben: Gyurcsány Ferenc felkért egy munkára

Korábban a csicskasajtó azt hazudta, hogy Gyurcsány Ferenc Simicska Lajossal találkozott egy étteremben. A volt miniszterelnök Gábor György filozófussal beszélgetett, természetesen nem a volt fideszes oligarchával. Az is kiderült, hogy miért.