A vagány amerikai képviselőnő harcot hirdetett a szexizmus ellen

A vagány amerikai képviselőnő harcot hirdetett a szexizmus ellen

A jövő Amerikájában már nem lehet elhallgattatni a nőket, akik nem hajlandóak meghunyászkodni.

Kibaszott kurva

- így nevezte egy múlt heti vitában szemtől-szembe a demokrata Alexandria Ocasio-Cortezt egy republikánus képviselőtársa, Ted Yoho. Persze amikor az ügy kipattant, gyáván letagadta a szavait.

Az USA Kongresszusának valaha volt legfiatalabb képviselőnője ezt nem hagyhatta annyiban. A 444 cikke szerint a demokrata Cortez nagy hatású kongresszusi felszólalásban kelt ki a szexizmus ellen.

Világossá szeretném tenni, hogy Yoho képviselő szavai nem voltak mélyen bántóak vagy fájdalmasak a számomra, mert a munkásosztályból jöttem. Felszolgáltam étteremben, metróval utaztam, New York utcáin jártam, ez a fajta nyelv nem új a számomra. Találkoztam már az általa használt szavakkal, és férfiakkal, akik ugyanezeket a szavakat használták, miközben egy étteremben zaklattak. Dobattam már ki férfiakat bárokból, mert ugyanezeket a szavakat használták, és találkoztam már ezzel a típusú zaklatással, miközben a metrón utaztam. Ez nem új, és épp ez a probléma.

Nem engedhetem meg az unokahúgaim miatt, a kislányok miatt, akikhez hazajárok, nem engedhetem meg a verbális és még rosszabb zaklatások áldozatainak, hogy azt lássák, hogy a Kongresszus elfogadja ezt, mint egy jogos kifogást, mint egy bocsánatkérést, és hogy elfogadja a csendet, mint az elfogadás egy formáját.

- mondta Cortez, kikelve a kultúra ellen, amelyből hiányzik a számonkérhetőség, amely elfogadja a nők elleni erőszakot és az erőszakos nyelvet, a férfiakat támogató hatalmi berendezkedést.

Külön felháborodott azon, hogy a Yoho szégyentelen módon még a családját is belekeverte a szánalmas védekezésébe. Arra hivatkozott, hogy azért nem mondana ilyet, mert lányai vannak.

Yoho úr említette, hogy felesége van és két lánya. (...)

Abban hiszek, hogy az még nem tesz egy férfit tisztességessé, hogy lánya van. Ahogy az sem, ha felesége van. Hanem az, ha tisztelettel és méltósággal bánik a többi emberrel. 

A beszéd szinte egy második #metoo mozgalmat indított el. Számtalan női politikus mondta el ennek kapcsán a saját, hasonlóan megalázó élményeit. Még Nancy Pelosi is csatlakozott, aki házelnökként az USA történetének legmagasabb pozícióba jutott, választott női politikusa.

Persze ez nem amerikai specialitás. Szexista fideszes beszólások terén van bőven tapasztalata a magyar képviselőnőknek is Szél Bernadettől Szabó Tímeáig.

AOC képviseli a jövő Amerikáját: a nőket, akiket nem lehet elhallgattatni, akik nem hajlandóak a „helyükre” menni, és nem hajlandóak elnézést kérni a szenvedélyességükért

- írta a Gurdaian publicistája, monogramján hivatkozva Alexandria Ocasio-Cortezre. Legyen igaza.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.13

Karácsony Gergely: végre elkezdődhet a nemzet szimbólumának felújítása

Tarlós István fideszes báb főpolgármesterként 9 éven át semmit sem tett azért, hogy felújítsa hazánk egyik jelképét, a Lánchidat. Karácsony Gergely csak 10 hónapja vezeti a fővárost, és máris komoly eredményeket ért el.

  • 2020.08.13

Karácsony Gergely: csak közösen nézhetünk szembe a vírussal

Kérek mindenkit, hogy tartsa a távolságot, és hordjon maszkot a közösségi közlekedés járatain és az üzletekben - írta közösségi oldalán Budapest baloldali főpolgármestere.