A SOTE rektora szerint Magyarországon biztos lesz második koronavírus hullám

A SOTE rektora szerint Magyarországon biztos lesz második koronavírus hullám

Merkely Béla, a SOTE rektora az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, 99 százalék, hogy lesz itthon második hulláma a koronavírusnak.

Szerinte azonban még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint ahogyan az első hullám idején. 

Elmondta, az idővel futunk versenyt, ugyanis a vakcina még nincsen kész, és a nyájimmunitástól is elég messze vagyunk.

Akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál - fogalmazott Merkely.

A rektor továbbá úgy véli, a koronavírusnak nem tesz jót a nyári hőség, de kiemelte,

nincs ellentmondás e között és az Öböl-menti országok nyári, riasztó mutatói között, hiszen itt a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek, ezekben a terekben pedig nyáron is terjed a vírus, ott viszont, ahol kontinentális nyár van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, valóban visszaszorult a fertőzés.

Azt gondolja, itthon még időben, a koronavírus-járvány korai szakaszában bevezették a szükséges korlátozásokat.

Akkor, amikor még igencsak kevés fertőzött volt. Hozzátette, ez a szám megemelkedett, amikor az emberek külföldről tértek haza, de viszonylag végig alacsonyan maradt. 

Merkely azt hangsúlyozta, hogy hazánkban a vírus aktivitás az első hullám időszakában a közösségi térben és magánháztartásokban nagyon minimális volt. 

A négy orvosi egyetem és a KSH reprezentatív mérése alapján a 14 év fölötti magánháztartásokban élők közül 56000 fertőzött volt - az igazolt fertőzöttek száma 2800 volt a mérés befejeződésekor. 

 

A halálozási mutató a 65 év fölöttek körében 1-2 százalékos, a 65 év alattiak körében pedig 1 százalék alatti volt.

Állítása szerint a második hullám időpontját nem lehet pontosan meghatározni, hiszen azt több tényező is befolyásolja. A levegő lehűlése, a gyermekek iskolában való tartózkodás és a szülők zárt térben való foglalatossága is felgyorsíthatja a fertőzés terjedését. 

Az újonnan megfertőzöttek 80 százalékáért egyébként a szuperfertőzők felelnek. Merkely Béla elmondta, hogy nagyjából minden 10 fertőző között 1 szuperfertőző van, aki átlagosan 20 további embert fertőz meg.

A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszkhasználat továbbra is nagyon fontos annak érdekében, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk meg. 

Merkely a második hullám valószínűsége ellenére is úgy véli, lényeges, hogy legyen iskola és egyetem, de ezekben az intézményekben a kézmosás gyakorisága és a maszkhasználat komolyan vétele nélkülözhetetlen.

via

A járvány első hulláma során a koronavírus leginkább a kórházakban terjedt. Innen került át aztán az idősek otthonaiba is.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.12

Soros: Orbán és Kaczynski elfoglalták az államot, ők az EU belső ellenségei

Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban elfoglalták az államot, és mozgalmaik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - véli Soros György.

  • 2020.08.12

Az amerikai külügyminiszter nagy ívben elkerüli Magyarországot Orbán miatt

Közép-európai körutat tesz Mike Pompeo, az USA külügyminsztere. A kínai kommunista diktatúrával pajtizó Orbánnal inkább nem akar találkozni.